Bodelning kan göras under pågående relation eller vid separation. Det kan göras av äkta makar, av sambor och när ena parten har avlidit. Bodelning kan vara enkelt när det finns få tillgångar att fördela och svårare när det är stora tillgångar och flera intressenter. När det inte går att komma överens finns möjligheten att anlita en bodelningsförrättare. Nedan följer en genomgång av huvuddragen vid olika typer av bodelning.
Vad gäller sambor är bostaden och det gemensamma bohaget samboegendom och ska fördelas lika mellan parterna om det inte finns något samboavtal varigenom sambolagen avtalas bort. Det är möjligt att begära bodelning senast ett år efter att separationen har skett. Bodelning för sambor sker bara om en av parterna begär det. Utgångspunkten är att den egendom fördelas som fanns när relationen upphörde.
Vad gäller äkta makar kan bodelning ske under pågående äktenskap för att förtydliga vem som äger viss specificerad egendom. Parterna måste vara överens om villkoren och allt som omfattas av bodelningen för att det ska vara giltigt. Vanligast är dock att bodelning förrättas vid skilsmässa. Då är utgångspunkten att den egendom ska fördelas genom bodelning som det står här lavendla.se/juridik/familjeratt/bodelning/bodelningsavtal och som fanns när ansökan om äktenskapsskillnad lämnades in till tingsrätten. Vid bodelningen ska all egendom räknas in och värderas. Hus, fritidshus, bil, båt, sparpengar på kontot och pensionsbesparingar. Allt ska sedan delas lika efter att avdrag gjorts för respektive parts skulder. Hur egendomen ska fördelas bestämmer parterna själva. Enskild egendom enligt äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev räknas inte in vid bodelningen.
Vid dödsfall behöver ingen bodelning göras om parterna endast har gemensamma barn och det inte finns något testamente. I dessa fall ärver den kvarvarande parten den avlidnes del med fri förfoganderätt och de gemensamma barnen får ut sitt arv först efter att båda föräldrarna avlidit. Ordningen ändras dock i de fall som det finns särkullbarn, det vill säga barn enbart till den avlidne föräldern. Dessa barn har rätt att omgående få ut arvet från sin avlidne förälder.
Om separerande sambor eller äkta makar som ska skiljas inte kommer överens kan de ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. En sådan kan inte förordnas under pågående äktenskap. I första hand försöker bodelningsförrättaren få parterna att göra en frivillig överenskommelse. Går inte detta kan bodelningsförrättaren göra en tvångsdelning av egendomen. Över bodelningen upprättas en skriftlig handling som delges parterna. Om dessa godkänner fördelningen och skriver under handlingen så gäller bodelningen genast. I annat fall har vardera parten möjlighet att klandra bodelningen genom att väcka talan vid tingsrätten inom fyra veckor från delgivningen. En bodelningsförrättare har rätt att få betalt för sitt arbete från de båda parterna.